Es­teet­tö­myys­kä­ve­lyl­lä ra­tik­ka­työ­mai­den kes­kel­lä

Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, Ulla-Leena Alppi, Sirpa Koivisto ja Heljä Aarnikko kokeilivat yhdistyksen kokemusasiantuntijoiden ohjauksessa, miltä rakennettu ympäristö tuntuu valkoisella kepillä tunnustellen.

Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n esteettömyystyöryhmä kutsui keskiviikkona 30.5. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniä iltapäiväkävelylle kanssaan. Tapahtuma oli kuitenkin jotain muuta kuin tavallista arkiliikuntaa, sillä tamperelaiset päättäjät pääsivät kuulemaan ja kokemaan, millaista näkövammaisen on liikkua muutostöiden keskellä Tampereella.  

Hyvinvointipalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet Ulla-Leena Alppi ja Sirpa Koivisto, sekä kaupungin liikenneinsinööri Heljä Aarnikko saivat kokea Tampereen ratikkatyömaan näkövammaisen silmin, erilaisilla simulaatiolaseilla ja valkoisen kepin avulla liikkuen. Simulaatiolasien avulla voi kokeilla, kuinka erilaiset näkövammat muuttavat näkymää. Esimerkiksi putkinäköä simuloivilla laseilla näkee vain pienen kaistaleen maisemaa ja silmänpohjan rappeumaa simuloivat lasit paljastavat näkymän, jossa tarkan näön alue onkin epäselvä.

Lautakunnan jäsenet olivat vaikuttuneita kokemastaan ja kertoivat kokemuksen herättäneen erilaisia tunteita innostuksesta ahdistukseen. Esteettömyystyöryhmän kokemusasiantuntijat Annami Poivaara, Sirkku Heinäluoto ja Tuukka Ojala kertoivat tapaamisessa omista kokemuksistaan liikkumisesta muuttuvassa kaupunkikuvassa näkövammaisena. Kokemusasiantuntijat muistuttivat tapaamisessa, ettei näkövammaisen liikkuminen ole pelkkää pelkäämistä. Joskus tien ylittämispaikka voi kuitenkin olla huonosti ohjattu ja yleistä hälyä olla niin paljon, että joutuu toivomaan vain hyvää tuuria tehdessään päätöksen ylittää tie.

Tampereen seudun Näkövammaisten esteettömyystyöryhmä tekee konkreettisia tekoja näkövammaisten itsenäisen kulkemisen helpottamaksi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten tapaamisessa työryhmä halusi esitellä millaisia näkövammaisten liikkumista helpottavia ratkaisuja rakennetussa kaupunkiympäristössä on, sekä millaisia haasteita näkövammaiset kohtaavat liikkuessaan kaupungilla. Raitiovaunuväylän rakentaminen Tampereella on mullistanut kaupunkikuvaa ja vaikuttanut monien liikkumiseen. Muuttuvat tienylityspaikat ja puuttuvat liikennevalo-ohjatut risteykset aiheuttavat kuitenkin erityistä päänvaivaa näkövammaisille.

Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n palveluohjaaja Annamari Tuominen rohkaisi lautakunnan jäseniä tarjoamaan tarpeen tullen apua näkövammaiselle ja neuvoi heitä näkövammaisen ihmisen kohtaamisessa ja oikean avustusotteen tarjoamisessa. Tuukka Ojala kiitteli nykyistä asenneilmapiiriä, jossa tamperelaiset tarjoavat yhä herkemmin apua näkövammaiselle liikkujalle.

Kiitos Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenille aktiivisesta osallistumisesta yhteiseen työhön, esteettömämmän kaupungin saavuttamiseksi!