EU:n vam­mais­kort­ti käyt­töön Tam­pe­reen jouk­ko­lii­ken­tees­sä

Tampereen alueen näkövammaisyhteisössä on herättänyt keskustelua EU:n vammaiskortin käyttöönotto Tampereen joukkoliikenteessä. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti kokouksessaan 19.6.2019, että Tampereen joukkoliikenteessä otetaan käyttöön EU:n vammaiskortti A-merkinnällä ja se korvaa nykyiset saattajakortit henkilön maksuttoman saattajatarpeen toteamisessa 1.1.2020 alkaen.

Tamperelaisille näkövammaisille matkustajille tämä tarkoittaa, että ensivuoden alusta alkaen näkövammaiskortti ei enää oikeuta maksuttomaan saattajan matkaan. Yhdistys otti yhteyttä kaupunkiin asian tiimoilta ja jakoi huolensa liittyen päätökseen, koska EU:n vammaiskortin hakemisprosessi ei ole esteetön. Kaupunki ymmärsi huolemme, mutta päätös pysyy lautakunnan hyväksymän esityksen mukaisena.

Pöytäkirjaan pääset halutessasi tutustumaan seuraavasta linkistä: http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Tampereen_kaupunkiseudun_joukkoliikennelautakunta/Kokous_1962019/EUn_vammaiskortin_kayttoonotto_joukkolii(96192)   

Yhdistys haluaa osaltaan varmistaa, että näkövammaisten matkustajien oikeus maksuttomaan saattajanlippuun toteutuu Tampereella myös tulevana vuonna. Syksylle on jo suunnitteilla tilaisuuksia yhteistyössä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijan kanssa, joissa alueen näkövammaisia autetaan EU:n vammaiskorttihakemuksien tekemisessä. Kortin hakemisprosessi on kaksivaiheinen, minkä vuoksi tilaisuuksille on alustavasti sovittu ajankohtia sekä syyskuulle että lokakuulle. Tarkemmat ajankohdat sekä ohjeet ilmoitetaan kesälomien jälkeen elokuussa. 

Lisätiedot: 

Annamari Tuominen
näkövammaistyön asiantuntija
p. 044 705 4438
annamari.tuominen(at)tsnv.fi

Kuvassa sininen EU:n vammaiskortti.