”Ny­kyis­tä useam­pi nä­kö­vam­mai­nen hyö­tyi­si tie­to­ko­neen pis­te­näy­tös­tä”

Lauantaina 4.1.2020 vietetään Maailman pistekirjoituspäivää pistekirjoituksen kehittäjän ranskalaisen Louis Braillen syntymäpäivän kunniaksi. 

Tampereen seudun Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä Näkövammaisten liiton ja Tampereen seurakuntien vammaistyön kanssa pistekirjoituksen esittelytilaisuuden torstaina 9.1. klo 14.00–18.00 Tampereen pääkirjasto Metson aulassa osoitteessa Pirkankatu 2, Tampere. 

Tilaisuudessa voit kirjoittaa oman nimesi pistekirjoituksella, tutustua pistenäyttöön ja saat myös tietoa siitä, miten pistekirjoitusta voidaan hyödyntää kännykkää käyttäessä. Pistekirjoituksen lisäksi tilaisuudessa jaetaan yleistietoa näkövammaisuudesta ja näkövammaisille järjestettävästä toiminnasta. 

Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita paikalle lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Näkövammaiset saavat tilaisuudessa tärkeää tietoa pistekirjoituksesta ja sen opiskelumahdollisuuksista. Myös näkevien on mahdollista saada hyödyllistä tietoa tästä tärkeästä aiheesta.

Pistenäyttö helpottaa tietokoneen käyttöä

Louis Braillen kehittämä pistekirjoitusjärjestelmä koostuu kuudesta pisteestä, joita siirtelemällä saadaan aikaan kirjaimet, välimerkit, numerot, matemaattiset merkit ja nuotit.

Pistekirjoitusta tuotetaan monin eri tavoin: pistekirjoitustaululla, pistekirjoituskoneella tai tietokoneen avulla. Näkövammainen käyttää tietokonetta apuvälineiden avulla. Näitä apuvälineitä ovat pistenäyttö, puhesyntetisaattori ja tekstiä suurentavat ohjelmat. 

”Nykyistä useampi näkövammainen hyötyisi esimerkiksi pistenäytöstä. Pistenäyttö on täysin sokealle välttämätön tietokoneen laadukkaan käytön mahdollistaja. Kyseessä on tietokoneeseen kiinnitettävä lisälaite, mistä luetaan käsin näyttöruudun tekstiä rivi kerrallaan. Sen avulla tekstin tarkistaminen on tarkempaa kuin puheen avulla”, Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n pistekirjoitusvastaava Susanna Hannu sanoo.

Kuvassa tietokone, näppäimistö ja 80-merkkinen pistenäyttö, jota kädet lukevat.

Pistenäyttö on erittäin tärkeässä roolissa, kun sokea henkilö käyttää tietokonetta. Sen avulla esimerkiksi oikeinkirjoituksen tarkistaminen on paljon helpompaa kuin pelkän puhesyntetisaattorin varassa toimiessa.