Näy­tään myös Val­koi­sen ke­pin päi­vän jäl­keen!

Marssijat kävelevät Hämeenpuistossa kantaen kahta kylttiä, taustalla värikkäitä puita.

Valkoisen kepin päivän marssi sujui hyvässä hengessä aurinkoisessa syyssäässä. Marssijat ja Tehdään meistä näkyviä -kyltti kiinnostivat väkeä Hämeenpuisto–Laukontori–Ratina-reitillä.

Valkoisen kepin päivän marssi ja yleisötapahtuma kiinnostivat Tampereella tiistaina kaikenikäistä väkeä sekä katujen varsilla että Ratinan ostoskeskuksessa. Ständillämme kävi mukava kuhina koko iltapäivän ajan, ja kohtasimme arviolta 200 henkilöä. 

Ratinan pääovien tuntumassa opaskoirat Ciru ja Jippu houkuttelivat ohikulkijoita lempeään kohtaamiseen. Rapsuttelun lomassa koirien emännät Outi Lehtinen ja Sanna Järvi kertoivat luontevasti näkövammaisuudesta, opaskoirista ja teemapäivästä.
Kolme alle 10-vuotiasta lasta ja äiti täyttävät kyselyä pöydällä, jossa näkyy simulaatiolaseja.

Laurilan perhe mietti näkävammaisen avustamiseen liittyviä kysymyksiä porukalla. Pienetkin lapset osasivat vastata hienosti, että näkövammaiselle voi kertoa, milloin suojatie on vapaa.

Elokuvalippujen arvonta kiinnosti

Lukuisat ihmiset kokeilivat myös suojatiematon ylitystä rohkeasti erilaisten simulaatiolasien ja valkoisen kepin avulla. Lisäksi ohikulkijoilla oli mahdollisuus täyttää leikkimielinen tietokilpailukysely ja osallistua samalla elokuvalippujen arvontaan, joka pidettiin toimistolla seuraavana päivänä. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Elokuvapalkinnolla haluttiin muistuttaa, että elokuvia on saatavissa myös kuvailutulkattuina. Kuvailutulkkauksessa ääneen kerrotaan tekstityksen lisäksi tiivistetysti kuvan sisältöä, kuten ympäristöä ja henkilöitä. 
Esimerkiksi MovieReading-sovelluksen avulla älypuhelimeen saa kuvailutulkkauksen haluamastaan elokuvasta. Näin myös näkövammainen pääsee nauttiman elokuvaelämyksistä.
Anni ja Tiia seisovat vasemmalla, Jenni oikealla, taustalla näkyy ostoskeskuksen käytävää ja vapaaehtoisia keskustelemassa ohikulkijoien kanssa.

Anni Marjomäki ja Tiia Saarinen keskustelivat Jenni Pulla-Erkkilän kanssa näkövammaisuudesta.

Heijastimilla ja tapahtumilla esiin

Jokainen ständillämme vieraillut ihminen sai mukaansa ”Tehdään meistä näkyviä” -heijastimet.
"Kun me emme näe liikenteessä, tehdään heijastimella itsemme näkyviksi. Lisäksi tulemme näkyviksi tällaisilla tempauksilla", kertoi yhdistyksen vapaaehtoinen Jenni Pulla-Erkkilä heijastimen ideasta ständillä vierailleille Anni Marjomäelle ja Tiia Saariselle.
Iskulauseessa on alun perin lukenut "Tehdään meistä näkeviä", mutta näkeviä-sanan e-kirjain on vedetty yli ja sen tilalle on laitettu y. 
"Yhteiskunta tuntuu toivovan, että muuttuisimme näkeviksi, mutta se ei onnistu. Meitä on paljon, ja haluamme olla myös yhteisönä näkyviä!" Jenni sanoo.
Yhdistyksen vapaaehtoiset Annami Poivaara, Jussi Ritvasalo, Mari Ojala ja Jenni Pulla-Erkkilä kertoivat näkövammaisuudesta kyselyn ja simulaatiopisteen testauksen lomassa.

Toimiston väki avusti marssilla ja ständillä Annamari Tuomisen johdolla.
Kiitos kaikille vapaaehtoisille, jotka päivystivät ständillä ja mahdollistivat tapahtuman tänäkin vuonna!

Teksti ja kuvat: Heidi Hölsömäki

Sydämenmuotoisessa heijastimessa lukee ”Tehdään meistä näkeviä/näkyviä. Näkeviä sanan e-kirjain on yliviivattu ja korvattu y:llä”.

Tehdään meistä näkyviä -heijastin.