So­keain viik­ko: ky­sy ja tar­joa rei­lus­ti apua!

Sokeain viikkoa vietetään 10.–17.11. Viikon aikana näkövammaisyhteisö kannustaa kohtaamiseen ja muistuttaa suomalaisille, että näkövammaisia ihmisiä liikkuu siellä, missä muutkin ovat: kaupungilla, kaupoissa, ravintoloissa, joukkoliikennevälineissä ja kulttuuritilaisuuksissa.

Välillä näkövammaisille tulee eteen tilanteita, joissa tarvitaan apua. Esimerkiksi liikennevälineeseen astuessaan näkövammainen ei näe, onko vapaita paikkoja jäljellä. Silloin kannattaa rohkeasti kysyä, voiko auttaa.  Myös lippuautomaatit, jonotustilanteet ja katutyöt aiheuttavat näkövammaiselle pulmia. 

Näkövammaisuus ei aina näy ihmisestä päällepäin. Joillakin näkövammaisilla on opaskoira tai valkoinen keppi ja monilla on rintapielessään sininen näkövammaismerkki.

Näkövammaisyhteisö toivoo, että ihmiset olisivat herkempiä muiden mahdolliselle avuntarpeelle. Jokaisessa kohtaamisessa on vain voittajia, ja sekä avunsaajalle että avuntarjoajalle jää hyvä mieli.
Sokeain viikko näkyy joukkoliikenteessä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Oulussa. 

Sosiaalisessa mediassa kampanjaviikon slogan on "On vaikea nähdä, kuka tarvitsee apua. Kysy". 
Sokeain viikon kampanjan toteuttavat yhteistyössä Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade.
 
Sokeain viikon kampanjaa voi seurata ja siihen voi osallistua Facebookissa ja Twitterissä hashtageillä #onvaikeanähdä, #kysy ja #sokeainviikko ja ruotsiksi #svårtattse, #fråga ja #blindveckan.
Julisteessa on naisen kasvot. Mustavalkoisen kuvan päällä on punainen

Sokeain viikon julisteiden viesti on ajaton: Kysy ja tarjoa apua rohkeasti.