Pau­lii­na ja put­ki­nä­kö

Kuvassa kaksi pyöräilijää ajamassa tandempyörällä maantiellä

Pyöräilyä putkinäön varassa

Pauliinalla todettiin retinitis pigmentosa eli putkinäkö noin seitsemän vuotta sitten. Retinitis pigmentosa on perinnöllinen, etenevä silmäsairaus, joka aiheuttaa näkökentän supistumisen laidoilta kohti keskustaa. Lukunäkö säilyy usein pitkään, mutta liikkuminen varsinkin vieraassa ympäristössä on vaikeaa. Myös hämäräsokeus ja häikäisyalttius ovat tyypillisiä retiniitikoille.

- Menin silmälääkäriin hakemaan parempia laseja, koska en nähnyt pimeässä hyvin.

Sillä lääkärikäynnillä tuli kehotus olla ajamatta autolla. Samalla käynnistyi puolen vuoden odotus lisätutkimuksiin sairaalaan. Hetken päästä haitta-asteeksi todettiinkin jo 80%. Alkoi elämä näkövammaisena. Kuljetusalan yrittäjälle diagnoosi aiheutti muutoksia myös töissä.

- Päällimmäisenä mielessä oli, että halusin muuttaa maalta kävelymatkan päähän työpaikasta, että harrastuksiin on mahdollista kulkea ilman, että joka kertaa pitää hankkia kuljetus.

”Elämää ennen ja jälkeen retiniksen”

Muutokset ovat hitaita, mutta varmoja. Vallitsevaan näkötilanteeseen tottuu, mutta on elämää ennen ja jälkeen retinitiksen. Pauliinan elämään on aina kuulunut liikunta ja urheilu. Heti retinitiksen toteamisen jälkeen Pauliina kuitenkin ripusti maantiepyörän naulaan ja ajatteli, ettei enää uskalla ajaa pyörällä.

Noin vuosi diagnoosista Pauliina lähti siskonsa kanssa Itävaltaan matkalle, jolla oli mahdollista tehdä pyörälenkkejä. Reissu sai pyöräilykipinän syttymään uudelleen ja syntyi päätös hankkia vielä oma maantiepyörä. Tämän jälkeen heräsi ajatus tandem-pyörästä ja niin ensimmäinen tandem tuli pari vuotta sitten taloon.

”Homma lähti käsistä”

Pauliina sopi pilottinsa kanssa, että ajellaan alkuun huvikseen kerran viikossa ja katsotaan, miten pyöräily tandemilla alkaa sujua. Jo kaksi kuukautta myöhemmin parivaljakko osallistui ensimmäiseen kilpailuunsa.

- Homma lähti siis aika lailla käsistä ja innostuimme lajista molemmat.

Pauliina ajoi – ja ajaa edelleenkin – omalla pyörällään siten, että edessä ajaa joku antamassa ohjeita ja kertomassa tulevista käänteistä.

Kuvassa Pauliina pilottinsa kanssa pyöräilemässä talvisessa metsämaisemassa

”Kilpaurheilua kansainvälisellä tasolla”

Viime kesänä Pauliina osallistui pilotin kanssa tandemilla erilaisiin kuntotapahtumiin, viikkotempoihin ja starttasi myös ensimmäisen ulkomaankisansa kesäkuussa Kölnissä, Eurocupin osakilpailuissa.

Vammaisurheilun pyöräilyn luokittelu Pauliinalta vielä puuttuu. Viime vuonna luokittelua ei järjestetty Euroopassa ja sen takia kisoihin sai osallistua lääkärinlausunnolla. Tänä vuonna luokittelutilaisuus on elokuussa Italiassa. Siihen saakka näyttää olevan mahdollista kilpailla samalla tavalla kuin edellisenä vuonna.

”Tandemilla ympäri vuoden”

- Oma tandemini on maantiepyörämallia ja sillä voi käytännössä ajaa silloin, kun tiellä ei ole hiekkaa.

Lisäksi kylmä sää rajoittaa ajoa, koska vauhti tandemilla on reipasta ja viima kylmällä säällä todella kylmää. Näkötilanteen heiketessä Pauliina joutuu luopumaan ajamisesta omalla pyörällä. Ympärivuotiseen käyttöön sopivien tandempyörien katselu on kuitenkin jo aloitettu, jotta talviharjoittelu onnistuu myös jatkossa. 

- Retinitis on tuonut tämän loistavan harrastuksen ja mahtavia ihmisiä elämääni. 

Kun tandemilla otetaan osaa tapahtumiin, riittää aina juttuseuraa, kysymyksiä ja ihmettelijöitä. Ihmisiä laji kiinnostaa ja syntyy keskustelua. Vielä Pauliina ajaa myös omalla pyörällään ja pyöräillessä ilmoille kaikuvat oppaan ohjeet: kivi oikea, oksa ylhäällä, kuoppa! Pauliina on tottunut ajamaan oppaan perässä ja luottamaan ohjeisiin.