Ääni­leh­den lu­ki­ja Riit­ta

Kuvassa Riitta Tanskanen istuu äänistudion työtuolilla kuulokkeet päässä ja selailee lehteä. Hänen taustallaan lehden äärelle on kyykistynyt äänilehtivastaava Mervi Kujakanto.

Yhdistyksen äänilehtivastaava on vapaaehtoisten äänilehden lukijoiden tukena toiminnassa.

Riitta Tanskanen on yksi Tampereen seudun Näkövammaiset ry äänilehden lukijoista. Hän lähti aikanaan lukijaksi tuttavan houkuttelemana lukemaan Tampereen seurakuntien Silta-lehteä. ”Asun tässä melko lähellä ja kun huomasin että täällä on muutenkin tarvetta lukijoille, oli helppo päätös ryhtyä lukemaan myös muita lehtiä” Riitta kertoo.

Kun Riitta Tanskanen istuu äänistudion pöydän äärelle, hän lukee ensimmäisenä läpi luettavan lehden ja alleviivaa olennaiset asiat ja numeroi jutut ja ilmoitukset, jotka luetaan. Vapaaehtoisen lukijan tehtävänä on valita ohjeiden mukaisesti kullekin lehdelle määritellyt jutut. Ohjeet vaihtelevat paikkakunnittain ja niinpä esimerkiksi Valkeakosken Sanomista luetaan aina mielipidepalsta ja jalkapallojoukkue HaKaan liittyvät uutiset, kun taas Lempäälä-Vesilahden Sanomista mielipiteiden ja urheilupalstan sijaan keskitytään muihin artikkeleihin. ”Omat suosikkini ovat lehtien kulttuuriuutiset ja pääkirjoitus, siitä pääsee kärryille kunkin paikkakunnan tärkeimmistä tapahtumista” Riitta kertoo.

Antoisinta äänilehtien lukemisessa onkin juuri se, että pysyy hyvin kärryillä maakunnan tapahtumista, Tanskanen paljastaa. ”Aamulehden paikallisuutiset ovat melko pinnallisia, paikallislehti taas kertoo tarkemmin siitä mikä missäkin puhututtaa kyläläisiä ja mitä tapahtumia on tulossa” Riitta kiittelee. ”Samalla tulee syvennyttyä sellaisiinkin juttuihin, joita ei muuten tulisi luettua”.

Eläkkeellä oleva Riitta Tanskanen on mukana erilaisissa vapaaehtoistehtävissä useassa järjestössä, äänilehtitoiminnan lisäksi hän toimii esimerkiksi palvelevassa puhelimessa. Hän kertoo valinneensa vapaaehtoistehtävät ensi sijassa sen perusteella, millaiset toiminnot tuovat hänelle itselleen iloa ja hyvää mieltä. Riitta on opiskellut laulamista ja kertoo, että äänilehtien lukeminen on hyvä tapa harjoituttaa oikeaa äänentuottamisen tapaa ja syy huoltaa ääntä. Lehtiä lukemalla voi löytää myös jotain yllättäviä tapahtumia tai tilaisuuksia, joita ei muutoin huomaisi. ”Olen tehnyt mielenkiintoisia konserttiretkiä esimerkiksi Mänttään ja Ruoveden musiikkijuhlille paikallislehtien houkuttelevien juttujen innoittamana” Riitta Tanskanen kertoo.

Kuva on otettu ylhäältä alaspäin ja siinä näkyy äänilehden lukija kuulokkeet päässä, selaamassa lehteä.

Äänilehtitoiminta on tuonut Riitta Tanskaselle paljon iloa. "En keksi yhtään syytä miksi ei ryhtyisi vapaaehtoiseksi juuri tähän tehtävään" Tanskanen pohtii.

Äänilehtitoiminta on Tampereen seudun Näkövammaisten palvelu, jossa vapaaehtoiset lukijat lukevat yhdeksää paikallislehteä. Ääninauhat julkaistaan Daisy-äänitteinä, joita näkövammaiset henkilöt voivat tilata maksutta kuunneltavaksi. Tiedon välittämäinen saavutettavassa muodossa on olennainen osa näkövammaistyötä.

30.11.2018
Teksti ja kuvat: Maija Borén