Kah­vin ja hen­gen luo­ja Mart­ti

Kuvassa Martti Tamminen kaataa hymyillen kahvia Sari Keskiselle, joka istuu pöydän ääressä.

Kahvi ja tee kuuluvat olennaisena osana vertaistoimintaa, lämpimän kupin ääressä on mukava vaihtaa ajatuksia elämästä.

Tamperelainen vapaaehtoisen, Martti Tammisen, olemassaolosta ei vielä hetki sitten tiedetty yhdistyksen toimistolla. Martin tehtävänä on toimia yhdistyksen miesten kerhossa kahvinkeittäjänä ja tunnelman luojana ja sitä hän on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt niin hyvin, ettei kukaan tullut maininneeksi hänen nimeään toimijoita kartoittaessa.

Martti Tammisen olemus on rauhallinen ja miellyttävä kun kysyn voinko haastatella häntä yhdistyksen artikkelia varten. Hän suostuu heti ja kertoo päätyneensä näkövammaisten kerhoon vapaaehtoiseksi, kuinkas muutenkaan, kuin pyydettäessä. Martilla on runsaasti kokemusta erilaisista vapaaehtoistehtävistä. Hän on esimerkiksi hoitanut vapaaehtoisena 60 viherkasvia Punaisen Ristin Tampereen osaston entisessä toimintakeskuksessa Tampurissa ja ohjannut seurakunnan sinkkukerhoa. Ihmisten kohtaamista hän harrastaa kaikkialla liikkuessaan, viimeksi Pikkupeikko-kahvilassa juuri ennen tapaamistamme, jossa hän jutusteli naapuripöydän nuoren äidin ja tämän pienen lapsen kanssa.

”Tutustun helposti ihmisiin” Tamminen kertoo hymyillen. ”Tehtävänäni on täällä valmistella tarjottavat miesten kerhon tapaamiseen, tarjoilla ne ihmisille ja jutustella siinä samalla. ” Ja mikä voisi olla tärkeämpi tehtävä, kuin tervehtiä kerholaisia ja tehdä sanoilla ja teoilla näkyväksi ja huomatuksi jokainen ryhmän jäsen. Kerhon alkaessa Martti Tamminen kiertää Aleksis Kiven kadun pitkää pöytää ja tarjoilee ensin teetä ja sitten kahvia. Hän muistaa ulkoa vakikerholaisten valinnat ja vaihtaa juomia kaataessa pari sanaa jokaisen ryhmäläisen kanssa.

Martilla ei ollut ennen kerhossa toimimista kokemusta näkövammaistyöstä.  ”Olen saanut elämääni valtavasti rikkautta, kun saan tehdä vapaaehtoistoimintaa eri järjestöissä. On ihan mahtava tavata näitä miesten kerhossa tapaamiani ihmisiä tuolla kaupungilla ja mennä tervehtimään.” Kohtaamiset ihmisten kanssa muuttuvat runoiksi ja lauluiksi ja Martti toivookin julkaisevansa vielä joskus kokonaisen runokirjan.

Miesten kerho on Tampereen seudun Näkövammaiset ry vertaistukiryhmä, joka kokoontuu kuukausittain Aleksis Kivenkadun kerhohuoneella Tampereella. Ryhmän ohjaaja on Jani Kankare ja kahvinkeittäjä Martti Tamminen. Miesten kerhoon on tervetulleita eri-ikäiset näkövammaiset ja myös naiset.

30.11.2018
Maija Borén

Kuvassa Martti Tamminen ja Jani Kankare seisovat vierekkäin keittiössä.

Martti Tamminen toimii Jani Kankareen apuna miestenkerhossa. Jani vastaa ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta, Martti tarjoilujen esillepanosta ja rennosta jutustelusta.