Jär­jes­tö­toi­min­ta

Vertaistuellinen toiminta

Lasten toiminta

Lasten toimintaa yhdistys toteuttaa eri yhteistyökumppaneiden kanssa huomioiden koko perheen. Perhetapaamisten ohella lapsille järjestetään mm. osallistumismahdollisuuksia Temppusirkuskouluun.

Nuorten toiminta

Nuoret tapaavat toisiaan Nuorten kahvilassa, jonka toiminnasta he itse vastaavat. Toiminta on aktiivista ja kerää nuoria ympäri maata.

Työikäisten toiminta

Keskeistä toiminnassa on kokoontuminen keskustelemaan työikäisten elämässä tärkeistä asioista. Kerran vuodessa on Loma- ja kurssikeskus Koivupuistossa työikäisten viikonloppu.

Naisverkosto

Naisverkosto keskittyy toiminnassaan näkövammaisten naisten elämän haasteisiin. Vertaistuki on tärkeässä roolissa. Naisverkosto tekee yhteistyötä Näkövammaisten liiton naistoiminnan kanssa.

Miesverkosto

Miesverkosto kokoaa näkövammaiset miehet kahvikupin ääreen keskustelemaan kaikkia kiinnostavista aiheista ja aukomaan vertaistuen voimalla teknisiä ja elämän solmuja.

Senioritoiminta

Senioritoiminnassa vahvistetaan erityisesti ikäihmisten osallisuutta ja ehkäistään yksinäisyyden kokemusta. Arjen sujumista tuetaan tarjoamalla tietoa palveluista ja apuvälineistä. Senioritoiminnassa toteutetaan myös virkistystapahtumia, joissa huomioidaan iäkkäämpien jäsenten tarpeet.

Paikallinen vertaistoiminta

Yhdistyksellä on tavoitteena saada vertaistoimija alueen jokaiseen kuntaan. Näin mahdollistuisi se, että kaikissa kunnissa saisi vertaistoimijalta niin vertaistukea kuin neuvoa ja ohjausta.

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminnassa keskitytään uusien vapaaehtoisten, niin näkövammaisten kuin näkevien, rekrytointiin. Samalla panostetaan vapaaehtoisten kouluttamiseen ja huomioimiseen. Yhdistys tarvitsee erityisen paljon vapaaehtoisia paikallislehtien lukemiseen äänitteiksi.

Opinto- ja virkistystoiminta

Opintotoimintana järjestetään kursseja, pääpaino pistekirjoituskursseissa. Myös opintotoimintana järjestetään kulttuuritapahtumia kuten kulttuurilauantai. Kerhotoimintana kokoontuu kirjallisuuspiiri.

Virkistystoiminta tarjoaa mukavaa yhdessäoloa ja piristystä arkeen niin retkien kuin teatteri- ja konserttikäyntien muodossa. Vakituisia vuosittaisia tapahtumia ovat pikkujoulut ja kesän pihajuhlat. Uudet ideat virkistystapahtumiksi ovat tervetulleita.

Liikuntatoiminta

Liikuntatoiminnan painopiste on kunto- ja terveysliikunnassa. Tampereella säännöllisesti toimivia ryhmiä ovat: jooga, kahvakuula, keilailu, kuntovoimistelu, lykky, maalipallo, shakki, sokkopingis, kuntosaliryhmä, tuolivoimistelu ja vesivoimistelu. Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella on keilavuorot, Lempäälässä ja Pirkkalassa kuntosali. Kilpailutoimintaa on; kansainvälisellä tasolla keilailussa ja maalipallossa.

Käsityötoiminta

Käsityötoimintana järjestetään viikoittaista kerhotoimintaa. Käsityökerhossa syntyy erilaisia askartelu- ja käsitöitä oman tahdin mukaan tai ohjattuna toimintana. Lisäksi kerhotoimintana järjestetään rottinkiryhmän kokoontumisia. Kerhotoiminnan lisäksi järjestetään käsityöaiheisia kursseja ja tapahtumia alueen näkövammaisille.

Edunvalvontatoiminta

Edunvalvonnassa keskitytään hyvään vaikuttamistyöhön puolustaen näkövammaisten oikeuksia heille soveltuviin laadukkaisiin palveluihin. Työtä tehdään yhdessä Näkövammaisten liiton oikeuksien valvonnan asiantuntijan kanssa. Jäseniltä tulleita edunvalvonta-asioita käsitellään ja viedään tarvittaessa eteenpäin asioiden parantamiseksi. Toiminnassa myös huomioidaan Valkoisen kepin päivä ja Sokeain viikko.

Esteettömyystoiminta

Esteettömyystoiminnassa tavoitteena on saada esteetön toimintaympäristö, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden toimia yhdenvertaisesti ja itsenäisesti. Yhdistyksen edustajat toimivat asiantuntijoina rakennetun ympäristön esteettömyyttä arvioitaessa ja korjausehdotuksia annettaessa. Yhdistyksellä on edustus Tampereen kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmässä. Esteettömyystyöstä on esimerkkinä liikennevalojen ja äänimajakoiden saaminen takaisin Hämeenkadun ja Koskikadun kulmaan.

Paikallistoiminta

Paikallista toimintaa on laajalti koko alueella. Paikallisyhdistyksiä on seitsemän: Forssan seudun Näkövammaiset ry, Kanta-Hämeen Näkövammaiset ry, Kyrösjärven seudun Näkövammaiset ry, Mäntän seudun Näkövammaiset ry, Nokian Näkövammaiset ry, Valkeakosken Näkövammaiset ry ja Virtain Näkövammaiset ry. Ne järjestävät kerho- ja muuta toimintaa omilla alueillaan. Tietoja saa paikallisyhdistysten puheenjohtajilta. Lisäksi toimii paikallisia kerhoja, jotka eivät ole minkään paikallisyhdistyksen alueella.