Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten mat­kus­ta­mi­nen Nysse-lii­ken­tees­sä 5.8. alkaen

Näkövammaiset saavat 5.8.2024 alkaen matkustaa Nysse-liikenteen busseissa ja ratikoissa maksuttomasti tietyin edellytyksin.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta teki kesäkuussa päätöksen, jonka mukaan näkövammaiset saavat 5.8.2024 alkaen tietyin edellytyksin matkustaa Nysse-liikenteen busseissa ja ratikoissa maksuttomasti. Päätös perustuu lippulaitteiden kosketusnäyttöön ja visuaalisiin valintoihin, joiden vuoksi näkövammaisen on käytännössä vaikeaa ostaa tai vahvistaa matkalippu. Päätös on voimassa toistaiseksi ja käytäntöä arvioidaan uudelleen, jos lippulaitteeseen tehdään muutoksia. Maksuttomuus ei koske VR:n lähiliikennettä, jossa matka tulee maksaa entiseen tapaan. (Muokattu 16.9. Palveluliikenne kuuluu myös maksuttomuuden piiriin.)

Maksuttomuuteen oikeuttaa kuljettajalle tai lipputarkastajalle esitettävä EU:n vammaiskortti.  Lisäksi mukana tulee olla näkövammaisuuden osoittavana apuvälineenä valkoinen keppi (tunnustelukeppi, merkkikeppi tai tukikeppi) tai opaskoira. Näkövammaiskortti ei oikeuta maksuttomuuteen tai saattajan maksuttomaan matkaan, eikä näkövammaismerkki riitä bussissa tai ratikassa osoittamaan näkövammaisuutta. Vammaisen henkilön saattaja matkustaa edelleen ilmaiseksi, jos saatettavalla on mukana EU:n A-merkinnällä varustettu vammaiskortti.

Maksuttomuus koskee koko Nysse-liikenteen palvelualuetta, johon kuuluvat Tampereen lisäksi Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Lisätietoja ja käytännön ohjeita maksuttomista matkoista löytyy osoitteesta www.nysse.fi/maksuttomuus- Ulkoinen linkki.