Siirry pääsisältöön

Digituki

Digituki auttaa puhelimiin, tietokoneisiin, tietokoneen oheislaitteisiin ja ohjelmistoihin sekä digitaalisiin palveluihin ja muihin näkövammaisen tietoteknisiin apuvälineisiin liittyvissä asioissa.
Musta näppäimistö, jossa naisen vasen käsi näppäimistön päällä.

Tällä sivulla

Missä tilanteissa digituki on apunasi?

Miten puhelin toimii näkövammaisen apuna ja hyödyksi? Maksuttomat puhelinesittelyt auttavat selvittämään mikä ja millainen kosketusnäyttö- tai näppäinpuhelin sopii parhaiten näkövammaisen käyttöön. Esittelemme näkövammaisille sopivia puhelimia: BlindShell Classic 2- Ulkoinen linkki-näppäinpuhelin, MiniVision 2- Ulkoinen linkki -näppäinpuhelin, iPhone fyysisellä kotinäppäimellä tai virtuaalisella kotinäppäimellä ja Samsung DialoQ Mobile- Ulkoinen linkki –puhelinavustajalla.

Esittelemme, autamme käyttöönotossa ja opastamme käyttämään Daisy-soittimia, joilla voit kuunnella mm. äänilehtiä ja -kirjoja. Meillä pääset tutustumaan Daisy-soittimiin Webbox3- Ulkoinen linkki, Victor Reader Stratus 4i- Ulkoinen linkki, Victor Reader Stream2 taskumalli- Ulkoinen linkki ja Plextalk Linio- Ulkoinen linkki. Autamme myös tietokoneisiin, tietokoneen oheislaitteisiin ja ohjelmistoihin sekä digitaalisiin palveluihin ja muihin näkövammaisen tietoteknisiin apuvälineisiin liittyvissä asioissa.

Asiantuntevat näkövammaiset ohjaajamme ovat valmiita auttamaan. Voit tavata ohjaajamme joko omassa kodissasi tai yhdistyksemme tiloissa Tampereella.

Hinnasto

1- 3 tunnin ohjaus 10 euroa, lisätunnit 5 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta per ohjauskerta. Arvolisäveroton palvelu.

Puhelin- ja sähköpostineuvonta sekä laite-esittelyt ovat maksuttomia. Etäohjaus Teamviewerillä on 30 minuuttiin asti maksuton

Yhteydenotot

Digitukivastaava Hilma Alanko, hilma.alanko@tsnv.fi ja 050 596 9220

Työskentelen pääsääntöisesti maanantaista torstaihin klo 9-15. Mikäli en pääse vastamaan puhelimeen, jätäthän vastaajaan viestin. Tapaamiset toimistolla vain ajanvarauksella. 

Päivystys

Digitukivastaava päivystää tiistaisin klo 12-15 toimistollaan Kuninkaankatu 8 A, 2. kerros. Ota aina etukäteen yhteyttä ja kysyä onko päivystyksessä ruuhkaa. 

Huomio! Tiistaina 2.7., 9.7., 16.7., 23.7., 30.7., 3.9., 17.9. ja 15.10. ei ole päivystystä. Tiistaina 24.9. päivystys klo poikkeuksellisesti klo 10-13.


Digituen kuukausikerho

Tule mukaan digituen kuukausikerhoon! Kuukausikerho aloittaa toimintansa syksyllä 2024. Yksi kerhokerta kestää aina kaksi tuntia. Ensimmäisellä tunnilla käydään läpi ennalta sovittua aihetta ja toisella tunnilla on avointa digitukea osallistujien toiveen mukaisesti. Syksyn sisältö on kasattu digituen asiakkaiden ja yhdistysten jäseniltä saadun palautteen ja toiveiden pohjalta. Kuukausikerho on maksuton.

Kokoontumiset:

Ke 25.9. klo 13-15. aiheena on vahva tunnistautuminen ja suomi.fi tunnistautuminen. Ilmoittautuminen Hilma Alangolle viimeistään ti 24.9. klo 12 mennessä. 

Ke 23.10. klo 13-15 aiheena on Blindshell Classic 2 puhelimen käytön harjoittelua osallistujien toiveiden mukaisesti. Ilmoittautuminen Hilma Alangolle viimeistään ti 22.10. klo 12 mennessä. 

Ke 20.11. klo 13-15 aiheena on Omaposti palvelu ja pakettien seuranta. Ilmoittautuminen Hilma Alangolle viimeistään ti 19.11. klo 12 mennessä. 

Ke 4.12. klo 13-15 aiheena on tekstinkäsittely osallistujien toiveen mukaisesti. Ilmoittautuminen Hilma Alangolle viimeistään ti 3.12. klo 12 mennessä. 

Ryhmäkoulutukset:

Ti 3.9. klo 13-16 - Kurkistus tulevaan kiertue, Apu­vä­li­ne­maa­il­man uudet tuulet esittely. Paikka: Kuninkaankadun kerhohuonea. Lisätietoja täältä- Ulkoinen linkki.

Ti 10.9. klo 10-11.30 - Mitä on tie­to­tur­va ja mitä minun pitäisi tietää siitä? Paikka: Kuninkaankadun kerhohuone ja Teams. Lisätietoja täältä- Ulkoinen linkki.

Ti 1.10. klo 10-11.30 - Lehtien ja kirjojen kuuntelu erilaisilla laitteilla. Paikka: Kuninkaankadun kerhohuone ja Teams. Lisätietoja täältä- Ulkoinen linkki.

To 3.10. klo 13-15 - Näkövammaisille soveltuvat näppäin- ja älypuhelimet sekä miten näkövammaiset voivat kuunnella lehtiä ja kirjoja -esittely Hämeenlinnassa. Lisätietoja täältä- Ulkoinen linkki.

Ma 11.11. klo 10-16 - Näkövammaisille soveltuvat näppäin- ja älypuhelimet. Paikka: Kuninkaankadun kerhohuone. Lisätietoja tulossa syksyllä.


Ohjeita ja neuvoja

Celia-kirjaston palvelut

Celia-kirjaston palvelut- Ulkoinen linkki

Celianet- Ulkoinen linkki

Palauta Celianet tunnukset- Ulkoinen linkki

Palauta Pratsam reader tunnukset- Ulkoinen linkki

 

Lehtien ja kirjojen kuuntelu ja Luetus®

Daisy-kuuntelulaitemallit- Ulkoinen linkki

Daisy-kuuntelulaitteiden ohjeet ja päi­vi­tyk­set- Ulkoinen linkki

Daisy-kuuntelulaitteen yhdistäminen langattomaan verkkoon- Ulkoinen linkki

Hakemus Daisy-kuuntelulaitteen lainaamiseksi- Ulkoinen linkki

Hakemus Luetus®-kuuntelun tilaamiseksi- Ulkoinen linkki - Luetus®-kuunteluna saat äänilehdet ja kerhokirjat Daisy-kuuntelulaitteeseen ilman cd-levyjä ja tietokonetta.

Hakemus Luetus®-palvelun asiakkaaksi- Ulkoinen linkki - Luetus®-palvelussa saat mm. sanoma- ja aikakauslehtiä, radio- ja tv-ohjelmia, kirjoja ja kirjakerhoja sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita kuunneltavaksi Luetus®-sovelluksella ja lukusovelluksilla tietokoneella ja mobiililaitteilla.

Julkaisuhaku - Ulkoinen linkki- Ajantasainen lista Näkövammaisten liiton tuottamista saavutettavista julkaisuista

Kirjojen lukeminen Luetus-sovelluksella- Ulkoinen linkki

Luetus Blindshell Classic 2-puhelimella- Ulkoinen linkki

Luetus Applen iOS-laitteelle- Ulkoinen linkki

Luetus Android-laitteelle- Ulkoinen linkki

Luetuksen asennus Android-laitteelle (video)- Ulkoinen linkki

Lue julkaisuja Android-laitteen Luetus-sovelluksella (video)- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton Daisy-neuvonnan yhteystiedot- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton Digineuvonnan yhteystiedot- Ulkoinen linkki

 

Keskustelukanavat

Hakemus näkövammaisten keskustelukanavien asiakkaaksi- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten keskustelukanavat- Ulkoinen linkki ovat näkövammaisille tarkoitettuja vertaistuki- ja tiedonjakokanavia. Palvelua käytetään sähköpostin avulla. 

 

Puhuvat näppäinpuhelimet

Blindshell Classic 2 käyttöohje- Ulkoinen linkki

MiniVision2 käyttöohje- Ulkoinen linkki

 

Älypuhelimet ja tabletit

Android helppokäyttöisyystoiminnot- Ulkoinen linkki

Android-mobiililaitteiden käyttöopas näkövammaisille- Ulkoinen linkki

Applen mobiililaitteiden käyttöopas näkövammaisille- Ulkoinen linkki

Microsoft Teams -kokoukseen liittyminen iOS-laitteella- Ulkoinen linkki

Näkövammaisille hyödyllisiksi koetut iOS-sovellukset- Ulkoinen linkki

 

Tietokoneet

MacBook Pron näppäinkomennot- Ulkoinen linkki

Microsoft Teams etäkokoussovellus tietokoneella, ruudunlukuohjelmilla- Ulkoinen linkki

NVDA-näppäinkmennot- Ulkoinen linkki

Teamviewer etätuki-ohjelman latausohje- Ulkoinen linkki

Windows 10 näppäinkäyttöohje- Ulkoinen linkki

Windows 11 vinkkejä- Ulkoinen linkki

Windows Luetus -ohjelman käyttö- Ulkoinen linkki

ZoomText-suurennusohjelman käyttö- Ulkoinen linkki

 

Ohjepankki

Ohjepankista- Ulkoinen linkki löydät näkövammaisille tehtyjä digiohjeita, joita julkaisevat näkövammaisia kouluttavat tietotekniikan ammattilaiset. Ohjepankissa on ohjeita mm. älypuhelinten, tietokoneiden sekä eri sovellusten käyttämiseen.