Siirry pääsisältöön

Oletko huo­lis­sa­si omasta tai lä­hei­ses­ti näöstä?

Tutustu tietopakettiimme näköasioista, tuesta ja liiton sekä alueyhdistysten palveluista. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.

Näkövammaisten liiton vuosien 2023–2024 teemana on Uusin silmin. Jaamme tietoa näköasioista ja palveluista verkkosivuillemme koostamassamme tietopaketissa, Teams-tietoiskuissa, teemapäivissä ja tapahtumissa erityisesti vasta näkövammautuneille ikääntyneille ja heidän omaisilleen. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.

Mitä tehdä, kun näkö heikkenee? -ensitietopaketti 

Mistä oikein on kysymys, kun sinä tai läheisesti näkee silmälaseillakin huonosti? Tietopakettimme on suunnattu niille, jotka epäilevät, että itsellä tai läheisellä on näkövamma. Läheisen näkövammautuminen voi tapahtua hiljalleen. Se ei kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen eikä sitä voi korjata silmälaseilla. Huoli helpottaa, kun tiedät, minkälaista apua ja tukea on tarjolla. 

Palvelut parantavat elämänlaatua

"Kun silmälasit eivät riitä" -video ja -esite kertovat palveluista, joihin näkövammaisella ihmisellä on oikeus. Esitteestä on julkaistu kaksi versiota: toinen heille, joiden näkö on heikentynyt, ja toinen silmälääkäreille. Esite on julkaistu vuosina 2022 ja 2023 suomeksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.

Ohjausta ja neuvontaa asiantuntijoilta

Näkövammaisten liiton asiantuntijat tarjoavat näkövammaisille ja läheisille maksutonta neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa.

Näkövammaisyhteisö tarjoaa vertaistukea ja toimintaa – liity mukaan

Näkövammaisten liitolla on 23 jäsenyhdistystä, joista 14 on eri puolilla Suomea toimivaa alueyhdistystä ja 9 valtakunnallisia jäsenyhdistyksiä, joiden toiminta keskittyy jonkun toimialan ympärille. 

Alueyhdistykset tarjoavat tukea ja toimintaa sekä tuottavat näkövammaisten palveluita kuten äänilehtiä. Alueyhdistysten jäseniksi voivat liittyä sokeat ja heikkonäköiset ihmiset.

Jäsenyhdistyksillämme on noin 11 500 jäsentä, joista noin 9 000 on jäsenenä alueyhdistyksissä. Alueyhdistyksissä on myös yhteensä noin 100 paikallisyhdistystä, alaosastoa ja kerhoa.

Lue jäsenyyden hyödyistä ja liity mukaan yhteisöömme!