Siirry pääsisältöön

Ko­ke­mus­toi­mi­ja Outi Lehtinen

Outi haluaa välittää ajantasaista tutkimustietoa ja omakohtaisia kokemuksia etenevästä näkövammasta.

Sairastan perinnöllistä verkkokalvorappeumaa, joka on vähitellen vienyt näköni melkein kokonaan. Jäljellä on vain kapea keskeinen näkökenttä, jonka avulla pystyn vielä joten kuten lukemaan. Liikkumiseen tarvitsen valkoisen kepin, opaskoiran tai näkevän avustajan. Varsinkin opaskoiran kanssa kulkiessa ihmiset pysähtyvät herkästi kyselemään näkövammaisena elämisestä. Kerron siitä mielelläni. Kun siis tarjoutui tilaisuus kouluttautua kokemustoimijaksi, tartuin mahdollisuuteen.

Biokemistinä olen seurannut 30 vuotta omaan silmäsairauteeni liittyvää tutkimusta, ja teen jatkuvasti yhteistyötä silmätutkijoiden kanssa. Voin siksi välittää kuulijoille paitsi omakohtaisen kokemukseni etenevästä näkövammasta myös ajan tasalla olevaa tietoa tämän tautiryhmän sairauksista. Mottoni kuuluu: vaikka kaikkia tauteja ei voi parantaa, ihmistä voidaan aina auttaa!

Olen äänikirjojen ja kulttuurin suurkuluttaja. Hakeudun mielelläni muiden ihmisten seuraan, harrastan liikuntaa, soitan kitaraa ja laulan. Nautin elämästä näkövammasta huolimatta – tai ehkä jopa syvemmin sen ansiosta.

Outi Lehtinen, Tampere